Een geheimhoudingsverklaring opstellen komt vandaag de dag steeds vaker voor. In vergelijking met vroeger is het verschil dan ook best groot. Het opstellen van een dergelijk document is interessant omwille van tal van verschillende redenen. In eerste instantie zal je kunnen concluderen dat het opstellen van zo’n document interessant is omdat je er bepaalde zekerheden mee kan creëren. Dit zowel ten opzichte van jezelf als ten opzichte van bijvoorbeeld werknemers of bedrijven waarmee je samenwerkt. Wil jij graag meer ontdekken over het laten opstellen van een dergelijk document? Dan is verder de onderstaande informatie op deze pagina doornemen zeker de moeite waard.
Wat is een geheimhoudingsverklaring nu precies?
Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar wat een geheimhoudingsverklaring nu eigenlijk exact is. Het gaat hierbij om een document waarin te lezen staat welke data er eventueel wel en welke data er mogelijks niet mag worden gedeeld en voor welke doeleinden dat al dan niet kan gebeuren. Het opstellen van een dergelijke overeenkomst dient er in de praktijk vooral voor te zorgen dat voorkomen kan worden dat bepaalde gevoelige informatie zomaar op de open markt terecht komt wanneer er bijvoorbeeld een samenwerkingsverband met een ander bedrijf is afgesloten. Ook wanneer je een nieuw personeelslid in dienst neemt kan het in principe raadzaam zijn om minstens te overwegen om een dergelijke overeenkomst af te sluiten.
Wanneer een geheimhoudingsverklaring opstellen?
Een geheimhoudingsverklaring opstellen is iets wat vandaag de dag heel wat vaker gebeurt in vergelijking met vroeger. Dat hoeft zeker niet te verbazen, want er zijn verschillende redenen die hiervan aan de basis liggen. Om te beginnen is er bijvoorbeeld het feit dat samenwerkingsverbanden op vandaag steeds vaker voorkomen in vergelijking met vroeger. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het immers ook zo dat er veel vaker extern personeel wordt aangeworven. Dit alles vergroot alleen maar de kans op het verspreiden van gevoelige bedrijfsinformatie die je liever binnenskamers wenst te houden. Het hoeft dan ook niet gezegd hoe belangrijk het kan zijn om ervoor te zorgen dat dergelijke gegevens niet zomaar met iedereen gedeeld kunnen worden.
Een geheimhoudingsverklaring opstellen voorkomt dat bedrijven waarmee je samenwerkt of personeelsleden over de mogelijkheid beschikken om straffeloos bedrijfsgeheimen te delen met derden. Gebeurt dat wel? Dan krijgt men daarvoor een boete en mogelijks een extra straf.
Wat moet er allemaal in opgenomen worden?
Wil jij na het lezen van de bovenstaande informatie ook graag een geheimhoudingsverklaring opstellen? Dan zal je tot de conclusie komen dat er daar best één en ander in moet worden opgenomen. Dit geldt in eerste instantie voor het duidelijk omschrijven van de documenten of data die gedeeld mag worden en die vooral niet gedeeld mag worden. Daarnaast is het uiteraard ook erg belangrijk om aan te geven met wie de data gedeeld mag worden en welke boete er aangerekend wordt op het ogenblik dat de vastgelegde regels gebroken worden. Hou er wel rekening mee dat de ene geheimhoudingsverklaring de andere niet is. Bij twijfel over de exacte inhoud waarover ze dient te beschikken is het dan ook altijd interessant om even een jurist te contacteren.